Chicken Math in de praktijk…

Vroeger vertelde mijn vader wel eens, toen hij net met pensioen was, dat hij in zijn werkzame leven nog nooit zo druk was als dat hij nu was nu hij gepensioneerd is. Mijn zusje en ik keken hem dan bijna jaloers aan als wij weer een dag hard hadden gewerkt, uitkeken naar het weekend en hij doodleuk zei dat hij altijd weekend had.
Maar nu ik dus door medische oorzaken veroorzaakt pensioen ben (gewoon heel veel woorden om aan te geven dat ik volledig ban afgekeurd) weet ik pas wat hij bedoelde. Er is natuurlijk helemaal geen druk meer. Dus als ik even niet kan door mn lichamelijke klachten stop ik met werken. Maar als ik wil kan ik elke minuut van de dag druk zijn hahaha. Dat wil dus zeggen, druk op mijn manier 😉
Nu heb ik een paar uurtjes te overbruggen tot we naar de houtzager kunnen. Het is Ramazan. Dus dat betekend dat mensen hier veel in de nacht bezig zijn met eten. En dat betekend weer dat het leven in de ochtend wat later op gang komt. Dus ik kan wel om 9 uur naar hem toe gaan maar dan zal hij er zeker nog niet zijn. Dus kan ik mooi van de gelegenheid gebruik maken om jullie weer even bij te praten over bijvoorbeeld onze kippenavonturen hahaha

Rahibe Fizan – Hollandse Kuifhoen

Want ja, er is natuurlijk weer van alles gebeurt hahahaha. Weet je nog, we wilde in den beginnen 4 kippen. Of 4 hennetjes of mogelijk 3 hennen en één haan maar zeker niet meer. Maar goed, als jullie onze verhalen een beetje hebben gevolgd weten jullie dat de ‘chicken math” bij ons in alle hevigheid heeft toegeslagen.
We hebben een vriendin die woont in de buurt van Antalya en die vind kipjes ook zo leuk. Kortgeleden hadden we al intensief contact over de Osmanlı Sultanı. (de Sultan Hoen) Lang verhaal kort, we hebben voor haar een koppeltje witte Osmanlı Sultans gekocht. Over 2,5 week gaan we op vakantie in de buurt van waar zij woont en dan nemen we ze mee voor haar.
Hoe weet ik niet maar er stond mij iets bij dat ze tijdens ons contact had aangegeven dat ze in het verleden al eens een Rahibe Fizan (Hollandse Kuifhoen) had gehad. Op facebook kwam ik bij toeval een advertentie tegen waarbij de verkoper 2 hennen en een haan aanbood (alle drie van rond de 8 maanden) En het begon eigenlijk als grap. Ik stuurde haar de link met de vraag of het wat voor haar was. Ze was gelijk enthousiast. Dus wij hebben op haar verzoek naar de prijs geïnformeerd. Toen ik die wist heb ik voor de vorm haar geïnformeerd maar ik wist wel dat dit veel te duur zou zijn. We hebben toen de verkoper netjes geïnformeerd en daar lieten we het bij.

En toen, gisteren kregen we ineens een berichtje van de verkoper. Of we nog geïnteresseerd waren. De prijs was ineens door de helft gegaan…. Gelijk even kort gesloten met onze vriendin…. Hé pssst Selma, waar 9 kippen eten kunnen er ook 10 eten toch. Toen was de beslissing gauw genomen. Morgen gaan we ze halen. En dan nemen we naast het koppetje Osmanlı Sultanı ook een koppeltje Rahibe Fizan mee richting Antalya. En ja…. wij houden één Rahibe Fizan hennetje 😇

Maar goed, onze haan weet ineens dat hij haan is en dat hij voor nakomelingen moet zorgen. Dus hij oefent er flink op los en de Osmanlı Sultanı hennetjes zijn zijn favorietjes. Maar de haan is nu al zo’n 3 kg en de hennetjes zijn misschien iets van 500 gram. Daarnaast duurt het nog wel een half jaar voor de hennetjes geslachtsrijp zijn. Dus om ongelukken te voorkomen hadden we al half besloten om een extra ren te bouwen, speciaal voor de krieltjes. Dus dat kwam mooi uit…. straks kunnen de drie kleine dames residentie houden in hun eigen ren.
Gelijk maar hout besteld en hup, aan de slag. Zaterdag ging Selma met Kenan naar basketbal en ik begon met het upgrade van het nachthok. Als dat klaar was konden we het nachthok verplaatsen naar de nieuwe ren. (even op het plaatje klikken voor het beste resultaat)

Ik had al 4 deuren gemaakt en geplaatst. Dus dit kon toch ook niet zo moeilijk zijn. Sterker nog, om tocht tegen te gaan kwam hier geen gaas op maar plastic. Dat prikt niet zo hard, dus das makkelijker te verwerken. Dus…. grondboor de grond in, maar toen…. huh? Waarom kom ik de grond nu niet in? Misschien een steen of zo. Dus spa er bij en graven maar…. nee, dit ging ook niet. Kleine schep erbi en maar eens even onderzoeken. En wat blijkt, de bouwvakkers die de muur hebben geplaatst zijn nogal scheutig geweest met beton. Precies op de plek waar ik een paal wil plaatsen lag een plaat beton. Nou, dit had ik al vaker gezien, even de steenbeitel en een stevige hamer erbij en dan is dat zo weg. Niet dus. Ik ben 3 uur (drie uur!) bezig geweest om een gat van 15cm bij 15 cm te hakken want het was wel zeker 20 cm dik gehard beton. Ik heb elk korreltje zand en beton vervloekt maar zoals ik Rico Verhoeven laatst heb horen zeggen tegen zijn kinderen “wanneer geven we op? NOOIT”. Ik probeer dit nu Kenan ook bij te brengen. Maar ja, dan moet ik dat zelf ook voorleven.

Toen ik eindelijk er door was, toen ging het ook vrij snel. Paal er in, beton er in en klaar. De kippen vonden het best griezelig, al dat geluid. Maar bij een aantal dames overwon de nieuwsgierigheid. Hahaha ik heb er helaas geen beelden van maar uiteindelijk kwamen ze boven op mij zitten zodat ze het beter konden zien.
Toen de deur er in zat, de muren afgedekt met dik landbouw plastic om te voorkomen dat het daar gaat tochten. Wel voor de kleur wit gekozen zodat de temperatuur zo laag mogelijk blijft om te voorkomen dat we last krijgen van gekookte kippen. We hebben voor plastic gekozen zodat we dat makkelijk kunnen weg klappen als het toch te warm wordt voor de dames.
Hier volgt een filmpje waarin ik het nieuwe nachthok even laat zien:

(de veren die je ziet in de muur is Kenan zijn kunstwerk. De kippen moeten ook versiersels hebben toch papa, anders is het zo saai voor ze)

Goed, straks dus even hout halen en samen met mn lieftallige assistente Selma ‘ren2’ in elkaar knutselen. Dit hebben we al gedaan dus, dit kunnen wij zeker. Maar omdat het ‘oude’ nachthok niet helemaal waterdicht was, moesten we daar toch wat op verzinnen….

Ik had nog voldoende landbouwplastic over om het hok te overspannen. En ook hier, omdat het wit plastic is wordt het hopelijk iets minder warm in het hok. Ach, en anders kan het dak open. Dus beluchting voldoende. Hek er om, straks van de zomer ergens een parasol scoren voor de broodnodige schaduw…. ik denk dat de dames het hier prima gaan hebben.

En wat vind de Generaal met zn dames van hun nieuwe nachthok? In de avond hebben ze nog een beetje overtuiging nodig dat het best leuk is… maar overdag:

Je ziet, de toom is heerlijk rustig aan het chillen.
Goed, om af te sluiten…. had je ook al gezien dat we naast de korte filmpjes op facebook (de zo genoemde reels) op YouTube zeer vaak kippenfilmpjes laten zien? Nu zou ik het zo leuk vinden als jullie op ons YouTube kanaal https://www.youtube.com/@RolandTel even op het abonneer knopje willen klikken. Het is volkomen kosteloos en hoe meer activiteiten, hoe beter mn kanaal vindbaar is. Als je dan gelijk op het notificatie belletje klikt mis je nooit meer een filmpje van ons. En mocht je filmpje leuk vinden wat je net gekeken hebt…. klik dan even op het duimpje.
Zoals Kenan vol enthousiasme roept: “like en subscribe” en vertel het al je vrienden dat dit een erg leuk kanaal is.

Plaats een reactie