Selma’s Recepten: Bami of Nasi in Turkije (voor 6 porties)

Als je bami maakt: Bami of in Turkije kun je van de kant en klare pakjes de Noedels gebruiken of Eriste. Koken volgens de gebruiksaanwijzing.

Als je Nasi maakt: 1 (plastic Ikea) beker rijst en 2 bekers heet water en dit zachtjes laten garen met een klein snufje zout. Anders de rijst volgens de gebruiksaanwijzing maken.

Als dit klaar is, kun je met de rest beginnen.

Benodigdheden:

Kipfilet ongeveer 300 gram. Wij eten niet veel vlees, dus voor ons is vaak 1 kipfilet van rond de 150/200 gram voldoende.

3 eetlepels (olijf of sesam of zonnbloem)olie

2 eetlepels ketjap (manis) of sojasaus

1,5 beker heet water

1 winterpeen

1 prei

1 ui,

1 paprika, kleur maakt niet uit, maar ik gebruik voor variatie in kleur vaak een rode.

Handje vol (sperzie of sla)bonen

Ongeveer 100 gr tauge, maar dat hebben we helaas niet in Turkije, dus die zit er in onze bami/nasi niet in.

De rest vd groenten zijn optioneel, maar hoe meer groenten, hoe beter 😉

1 klein bakje/handje vol doperwten (uit blik) / 1 kwart knolselderij / Handje vol witte kool; deze staat bij de optionele lijst, omdat Roland helaas niet tegen kool kan, maar vaak gooi ik een paar stukjes erin, zodat het wel smaakt geeft, maar Roland hier geen last van krijgt. / 1 courgette / 1 aubergine

1 zak bami/nasi kruidenmix. Wij vinden die van de Jumbo of de Lidl het lekkerst.

—————

Bereiden:

Kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm snijden.

De winterpeen schillen en in kleine blokjes snijden.

De prei schoonmaken en in dunnen ringen snijden.

De ui schoonmaken  en snipperen. Hoeft niet fijn gesnipperd te worden, maar ook niet te grof.

De paprika schoonmaken. 1 halve paprika in de lengte in 3 of 4 stukken snijden en dan in dunne reepjes snijden. De andere halve ook op deze manier snijden.

De bonen schoonmaken, doppen en in dunnen reepjes snijden

Optionele groenten:  knolselderij, courgette, aubergine etc. schoonmaken en in kleine blokjes snijden, net als de winterpeen. Witte kool schoonmaken en in dunnen reepjes snijden. Doperwten uitspoelen en laten uitlekken.

De olie in een bakpan doen en verhitten. De kipfilet erbij en even bakken tot ze rondom verkleurd zijn. De sojasaus/ketjap toevoegen en even roeren. Dan alle groenten bij de kip toevoegen, behalve de doperwten en tauge. Alles goed roeren en ongeveer 5 tot 7 minuten roerbakken. Half bekertje heet water toevoegen laten stoven tot water in de pan op is. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

De doperwten en kruidenmix toevoegen en even goed doorroeren. 1 beker heet water toevoegen en op zacht vuur nog 5 minuten laten stoven.

De tauge erdoor doen en even alles weer goed roeren. Klaar is je groentemix voor de bami of nasi.

Mocht je wat pittigere bami/nasi willen, kun je bij het bakken van de kipfilet ook wat sambal of chilivlokken toevoegen.

Als je bv koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm eet, kun je de groente en rijst/bami apart serveren.

Anders roer je de groente en rijst/bami door elkaar en bak je het nog even 2-3 minuten op.

Dit is heerlijk met een gebakken ei en pinda/satesaus erbij. Het recept voor de eigengemaakte pindasaus zal ik hierna ook delen.

Mocht je geen kant en klare kruidenmix hebben, kun je evt. op deze link van projectgezond zelf de mix maken. Ik heb dit nog niet gedaan. Wij nemen een voorraad kruidenmix mee vanuit Nederland of lieve vrienden brengen dit. 😊

Afiyet olsun.

Plaats een reactie