De agressieve haan die Kenan aanvalt….

En toen was er al weer een week voorbij. Nog maar twee weken te gaan voor we er lekker tussen uitgaan met ons drietjes naar Lara Antalya. Lekker smeren en keren in het Grand Park Lara. Zo veel zin in.
Maar dat is niet het enige wat bij ons op de agenda staat. Nee, over ongeveer 4,5 week komen mijn vader én…. ons nichtje Anna bij ons op bezoek. Donderdag 25 april vliegen ze samen naar Izmir en daar gaan wij ze dan ophalen. Vervolgens gaan wij ze dan tot en met 7 mei in de watten leggen. Zo veel zin in!

Rahibe Fizan – Hollandse Kuifhoen

Zoals ik vorige week al vertelde hebben wij een koppeltje Rahibe Fizan (Hollandse Kuifhoen) gekocht namens onze vriendin Lydia. En die hebben we dus opgehaald. Pffff wat is dat een avontuur zeg. Zoals gezegd is dat een trio. Eén haan en twee hennetjes die al hun hele leven bij elkaar zijn. Opzich erg leuk hoe zij voor elkaar zorgen. De hennetjes zijn best lief en redelijk tam. Maar oh oh, wat is dat haantje jaloers. Die valt echt aan als we te dicht in de buurt komen van ‘zijn’ hennetjes. In het begin was dat wel grappig maar langzaam wordt het echt vervelend. Ik wil gewoon die ren in kunnen zonder dat meneer denkt dat hij ons letterlijk kan aanvliegen.
Wat dan wel weer schattig is… de kennis die ik heb over kippen houden heb ik voor een groot deel van YouTube en van verschillende mensen die ervaren zijn in kippen houden. Nu had ik geleerd dat als je ‘last’ hebt van een agressieve haan, dan moet je hem goed vast houden en op de grond drukken (niet te hard want anders kan je die avond de bbq aansteken🤭) en met twee vinger druk je de nek van de haan op de grond (middels een omgekeerde V zeg maar). Dan houd je de haan daar tot hij ‘zich overgeeft’. (dat voel je doordat hij zich ineens helemaal ontspant) Vervolgens laat je hem voorzichtig los. Hij moet dan even stil blijven liggen en jij loopt dan gewoon weg. Let wel een beetje op je herrieschopper want vanaf nu is hij de onderdanige in de toom. Dus mogelijk moet je nu juist hem een beetje helpen om voldoende te kunnen eten en drinken.
Maar goed, ik deed dat dus bij die herrieschopper en wat denk je…. wordt ik ineens aangevallen door de twee hennetjes hahaha

Maar goed, ondanks dat ze erg leuk zijn om te zien, zelfs een beetje grappig wel, een beetje clownesk, ben ik blij dat ik ze straks naar Lydia mag brengen. Het feit dat ik nu met mijn wandelstok de ren binnen moet gaan om die beesten op afstand te houden is toch niet leuk. Ik moet zelf af en toe die drie op sluiten en de Sultans in de ren zetten zodat die in alle rust kunnen eten en drinken.
Ik heb gemerkt dat als ik de Sultans in de ren heb, samen met 1 Kuifhoen hen, dat gaat het best. Maar oh oh oh…. die haan wordt dan helemaal gek. Ik hoor hem dan gewoon gillen en met zijn vleugels tegen de deur aan slaan. Dat wordt nog wat als we ze naar Antalya gaan brengen hahaha. Het wordt een interessante reis.

Dus over een kleine twee week zitten in de kleine ren alleen nog de twee Sultans en één Kuifhoen. Ik had er voor kunnen kiezen om de boel weer bij elkaar te gooien. Maar de toom bij de Generaal is nu mooi rustig en de dames gaan heel natuurlijk met elkaar om. Dat wil ik nu (voorlopig?) niet verstoren. Dus wat misschien wel leuk zou zijn is een om een klein krielhaantje bij die drie dames te zetten. Natuurlijk wordt het dan even weer wat onrustig maar ik heb nu vaak genoeg gezien dat op termijn de rust vanzelf weer terug keert. En zelfs de buurman van deze ren, de Generaal, die went er wel aan en wordt vanzelf weer de grote gegoede rustige goedzak. Dus toch maar even weer goed kijken in de diverse facebook groepen.

En na dat ik hier en daar geprobeerd heb om te reageren in mijn steenkolen Turks kreeg ik ineens een berichtje van iemand die een Cochinkriel haantje aanbood. Een sierkip voor een goede prijs. Dus ik ben even wat in gesprek gegaan met hem. Uiteindelijk hebben we afgesproken dat we voor onze vakantie even een keer mogen komen kijken en dat hij voor ons tot 15 april (dan zijn we weer terug van vakantie) op Albert past.
Dus lieve mensen, mag ik u voorstellen:
Albert, de Cochinkriel haan

De cochin kriel is een klein, vrij rustig kipje. Op hun poten hebben ze veren, dit wordt voetbevedering genoemd. Ze hebben niet heel veel ruimte nodig. Ze vinden het wel prettig  om af en toe door te tuin te scharrelen. Dit is echter geen must. De hennen leggen per jaar gemiddeld 150 eitjes. Deze zijn vrij klein van stuk.

De hennen worden vrij gemakkelijk broeds. De haan is wat groter dan de hen. Er wordt gezegd dat zijn kukel niet zo hard is, deze mening deel ik echter niet. Ik vind hem behoorlijk schel. Wanneer je in de gelegenheid bent of de mogelijkheid hebt is het altijd heel leuk om een haan bij de hennen te hebben. Een haan zorgt altijd voortreffelijk voor zijn dames

Albert, de Cochinkriel haan

Zo, dat was even een korte kippen update. Verder nog nieuws onder de zon? Ja, Selma en ik hebben onze creatieve geest weer aan het werk gezet en hebben ons volgende project bedacht. Op een regenachtige middag had ik een tafeltje gemaakt van wat rest hout. Selma en ik vonden het een erg goed gelukt tafeltje en het zou jammer zijn als dit ding eerst achter de schuur en uiteindelijk op de brandstapel zou eindigen. Als we nu eens een paar plastic stoelen zouden halen om dan met het tafeltje samen een zit plek zouden creëren voor de kippenren. Want geloof mij, buiten het feit dat de kippen erg grappig zijn, ze voor mij ook best rustgevend zijn. Hoe dat werkt weet ik niet maar ik merk dat het bij mij in ieder geval echt werkt.
Maar goed, gewoon op het gras zetten… het is niet allemaal even recht en mocht het onverhoopt toch wat nat zijn door de regen en je wil er gaan zitten, dan zak je weg. Dus, hoe gaan we dat oplossen. Eureka…. als we nu eens een vlonder gaan maken.

Maar ja, hoe, wie, wat waar etc. Toen kwam we al snel op pallets. Dus, opzoek naar pallets. En tot onze verbazing zijn die hier helemaal niet zo duur. Een pallet van 1,00 meter bij 1,20 meter kost hier nog geen € 3.-. Okay, de kwaliteit staat niet gelijk aan een euro pallet. Dus daar moeten we wel wat op verzinnen. Als we nu eens de pallets gaan leggen, goed vast maken aan elkaar en dan afdekken met een vloeren van houten planken. De planken zijn ongeveer 2,5 cm dik, dus dan krijg je volgens ons een stevige vloer. Als je dan een ‘balustrade’ rondom de vlonder maakt van die zelfde pallet, en je zet op elke hoe een stevige houten paal om een schaduw doek aan op te hangen heb je volgens ons een prima plek om in de zomer te gaan zitten. En als het bevalt zouden we bijvoorbeeld volgend jaar een permanent dak kunnen maken boven op de palen die dan in de hoek staan. Dus in het kader van de toekomst denk ik er over om hier dan 10 x 10cm palen voor de gebruiken en dan zeker 2 meter hoog. Dus dat gaan we doen denk ik.

Als laatste…. we hebben groot nieuws. We hebben ons eerste eitje mogen rapen. Vermoedelijk heeft één van de twee Kuifhoen hennetjes ons verrast met een overheerlijk eitje. En een dag of 3 later…. nog een tweede. Gisteren heb ik er een omelet van gemaakt en ik moet zeggen…. het was heerlijk! Geen idee of het kwam omdat ik wist dat ze van onze eigen kipjes kwam maar ze smaakte gewoon beter dan de eitjes die je koopt in de winkel. Ik kan gewoon niet wachten tot de Lohmans en de Tinted ook beginnen met leggen. Volgens de verkoper zal dat waarschijnlijk eind april of anders in mei worden. Want ja, je weet…. ‘In Mei leggen alle vogels een ei

2 gedachten over “De agressieve haan die Kenan aanvalt….

  1. Hoi Roland,

    wat leuk dat je zo veel plezier beleeft aan het houden en verzorgen van de kippen. Het ziet er allemaal erg gezellig uit en de hanen zijn ook mooi om te zien en alert. Je begint je verhaal met ‘de haan valt Kenan aan’ , maar daar lees ik verder niets over terug. Is hij er van geschrokken? Durft hij de ren nog wel in? Een goed idee om een stevige vloer te maken waar je onder een afdakje lekker op kunt zitten met een paar heerlijke tuinstoelen. Het gaat een prachtige tuin worden. Groetjes aan Selma en Kenan en lekker genieten met elkaar. Alvast een fijne vakantie toegewenst.

    Wilna en Folkert

    Geliked door 1 persoon

    1. Hoi hoi, eerlijk gezegd was dat ook een beetje om mensen naar mn blog te trekken. De betreffende haan maakte een hoop kabaal en begon richting Kenan met zn vleugels te klapperen. Laten we zeggen dat hij een hekel heeft gekregen aan die betreffende haan. Maar verder is hij nog leuk aan het spelen met alle kippen. Gelukkig wel.

      Like

Plaats een reactie